Forum www.tlustezycie.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Jadlospisy
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.tlustezycie.fora.pl Strona Główna -> odżywianie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Immoral




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Wto 18:22, 20 Sie 2013    Temat postu: Jadlospisy

Kazda osoba, posiada inne cialo, wage, wzrost i problemy, wiec nie porownujmy jadlospisow pod wzgledem kalorycznosci, wegli, tluszczow, bialka.

Zamieszczam swoj dzisiejszy na rozgrzewke:

I: salata, szczypior, pomidor, orzechy wloskie, dojrzaly ser kozi, kawalek pasztetu watrobo-wolowego z suszonymi pomidorami
II: zupa-krem pieczarkowa (rosol, pieczarki, czosnek, cebula, mleko kokosowe, smalec), mieso wolowe, pasek gorzkiej czekolady
III: chipsy z cuknii (cukinia, ghee), pok choi z czosnkiem i imbirem, kiszka wieprzowa

EDIT:

do I byl jeszcze winegret 2 lyzki oliwy + ocet jablkowy + pol lyzeczki musztardy Smile


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Immoral dnia Wto 18:48, 20 Sie 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dziuba




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 54
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: W-wa

PostWysłany: Wto 18:38, 20 Sie 2013    Temat postu:

Immoral - a może by tak jeszcze z fotkami, jak ktoś może? Smile Bo taki opis, bez wielkości porcji to trudno tak sobie wyobrazić.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Immoral




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Wto 18:51, 20 Sie 2013    Temat postu:

Jak kto moze to tak Smile na fora.pl jest taki problem, ze trzeba najpierw zgrywac zdj na kompa, potem je zmniejszyc, uploadowac i wstawic... troche czasu zajmuje, ale jak kto chce, lub po prostu - raz na jakis czas, to czemu nie. Moja porcja prawie zawsze wyglada jak typowy niedzielny obiad: schabowy, trzy ziemniaki i fura surowki Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Greenbalance




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 17:00, 22 Sie 2013    Temat postu:

Immoral- super pomysł, i wogole menu bardzo smakowite. Jak tylko wrócę z wakacji to tez coś napisze bo narazie jadę na jajach, greckiej fecie, oliwkach i baraninie Wink
Co to za kiszka?
Mogę przepis na pok-choi i zupę?
A i jesli chodzi o sałatkę sniadaniową to jakie mniej wiecej proporcje - ile orzechow, sera? Chodzi za mną taka z plesniowym i gruszką ;€[url]

No i ten pasztet brzmi czadowo Smile [/url]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Greenbalance dnia Czw 17:47, 22 Sie 2013, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Immoral




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Pią 14:59, 23 Sie 2013    Temat postu:

Greenbalance napisał:
Immoral- super pomysł, i wogole menu bardzo smakowite. Jak tylko wrócę z wakacji to tez coś napisze bo narazie jadę na jajach, greckiej fecie, oliwkach i baraninie Wink
Co to za kiszka?
Mogę przepis na pok-choi i zupę?
A i jesli chodzi o sałatkę sniadaniową to jakie mniej wiecej proporcje - ile orzechow, sera? Chodzi za mną taka z plesniowym i gruszką ;€[url]

No i ten pasztet brzmi czadowo Smile [/url]



swietne polaczenie Very Happy
Kiszke zamawialam z internetu, po niemiecku nazywa sie blutwurst. Ogolnie uwielbiam kiszke ziemniaczana i kaszanke, wiec pomyslalam sobie, ze moze smakowac podobnie i okazalo sie to prawda, jest pyszna Smile.

Przepis na pok choi bardzo prosty: rozgrzewasz wybrany tluszcz na patelni (lyzka-dwie) jak sie rozpusci dodajesz lyzke przecisnietego przez praske imbiru i czosnku posypujesz platkami chilli. Przesmarzasz 2min i dodajesz pok choi (po prostu oderwane po kolei platy), smazysz kolejne 3-4min (az bedzie pok-choi jak zwiedly kwiatek wygladalo).

Zupa pieczarkowa (btw. chyba najlepsza paleo zupa jaka jadlam Very Happy)
Skladniki:
8 pieczarek
cebula
zabek czosnku (przecisniety przez praske)
pol kubka mleka kokosowego (ja zrobilam go z wiorek kokosowych)
1/2 lyzka pietruszki
1/4 lyzk rozmarynu
tluszcz do smazenia
sol/pieprz

cebule przesmazasz dwie minuty dodajesz czosnek, pietruszke i rozmaryn, kolejne dwie i dorzucasz pokrojone pieczarki, smarzysz 4 minuty. Zalewasz rosolem i gotujesz (maly ogien, lekkie bulkotanie) przez 15min, dodajesz mleko, sol i pieprz na koniec miskujesz. Gotowe Smile


Orzechow garsc, a ser ma 300g, zjedlam juz 200g przez 7 dni (codziennie na sniadanie) z czego wychodzi okolo 30g na porcje (proporcje bardzo na oko). Generalnie odkrajam 3 plastry i kroje na mniejsze kawalki Smile. Nastepnym razem moge zwazyc po prostu, bo zawsze daje mniej wiecej tyle samo.

Dzis u mnie tylko dwa posilki (dlatego wstawiam, co by miec obiektywna opinie czy nie za malo)
I: zupa-krem z cukinii (cukinia, cebula, por, olej kokosowy, rosol) z 150g wolowiny
II: 400g browek amerykanski, puree kalafiorowe (pol glowki kalafiora, zabek czosnku, miksowane i podane w sloiku po ghee, licze, ze 2-3 lyzki tam byly), 3 platy pieczonego bekonu*, kapusta kiszona, pasek gorzkiej czeko


*nie wiem jak mam to nazwac Smile kupuje brzuch wieprzowy marynuje go przez pare dni, a potem pieke, ksztaltem przypomina bekon, jednak nie jest wedzony


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Greenbalance




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 16:18, 23 Sie 2013    Temat postu:

Dziękuje Smile
Ogólnie twoje menu dziś tez fajne ale nie wiem czy nie za mało. Zależy jak duże kawałki bekonu, bo jesli sporo to pewnie podbiłas kcal i szafa gra Wink
I fajnie ze wreszcie owoce bo myślałam ze nie jesz wcale


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wiwi




Dołączył: 06 Sie 2013
Posty: 176
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 13:17, 24 Sie 2013    Temat postu:

a ten pasztet sama robisz?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Immoral




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Sob 14:06, 24 Sie 2013    Temat postu:

wiwi napisał:
a ten pasztet sama robisz?


tak Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wiwi




Dołączył: 06 Sie 2013
Posty: 176
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 17:01, 26 Sie 2013    Temat postu:

a możesz podać przepis? Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Immoral




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Wto 7:58, 27 Sie 2013    Temat postu:

wiwi napisał:
a możesz podać przepis? Smile



Skladniki:

1kg wolowiny
0,5kg watrobki
2 cebule
2 lyzki ghee
100g masla
8-10 drobno pokrojonych suszonych pomidorow
sol & pieprz
1kg wolowiny pokroilam na kawalki (3cmx3cm) gotowalam przez 1,5h w wodzie z sola, pieprzem, lisciem laurowym i zielem angielskim
Watrobke przesmazam na dwoch lyzkach ghee.
Mieso i watrobke wraz z cebula wkladam do keksowki i blenduje (miele, kto jaka forme wybiera).
Jak juz wszystko zblendujesz do dodajesz maslo (pokrojne w kostke), pomidory, sol i pieprz. Na tym etapie mozesz dodac cos od siebie: czosnek w proszku, inne przyprawy, oliwki.
Do piekarnika na godzine temp. 175stopnii.

To bardzo podstawowy przepis Smile. Jednym minusem pasztetu jest to, ze ja tej zmiksowanej nie sprobuje i tak na prawde nie wiem ile przypraw dac. Trzeba na oko Smile.

I: zupa brokolowa (cebula, rosol, brokul, olej kokosowy), pasztet z suszonymi pomidorami
II: salata, pomidor, rzodkiewki, bekon, ser kozi, vinegrett: 2 lyzki oliwy z oliwek, ocet winny, pol lyzeczki musztardy, s&p
III: zupa krem z dynii (dynia, cebula, czosnek, slodki ziemniak, rosol) z bekonem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Greenbalance




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 8:48, 27 Sie 2013    Temat postu:

Ta zupa z dyni brzmi genialnie!
U mnie wczoraj, nadal wakacyjnie:

I. 4 jajka sadzone; banan; gruszka; marchewki z pastą z oliwek; pasek gorzkiej czeko
II. Żeberka jagnięce; pieczone ziemniaki; tzatzyki; brukselki z oliwą z oliwek; lyzka oleju kokosowego
III. 2 szaszlyki z indyka; grillowane baklazany i cukinia; winogrono

Jutro ostatni dzień greckiej szamy a potem planuje nagotowac zup i zrobic kiszone buraczki Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Greenbalance




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 17:04, 27 Sie 2013    Temat postu:

Immoral - moge przepis /znowu Wink/
btw. jak dlugo wytrzymuje ci pasztet? to moze byc dobra opcja do szkoly bo za jednym razem bede miec wsad do kilku posilkow


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Immoral




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Wto 18:43, 27 Sie 2013    Temat postu:

zupe robilam z tego przepisu [link widoczny dla zalogowanych]
zmniejszajac wszystko o polowe, dalam 1/4 dynii

pasztet u mnie do 10 dni Very Happy (wtedy sie konczy)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Greenbalance




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 20:39, 29 Sie 2013    Temat postu:

I. Salatka: pomidor, cebula, ogórki kiszone, nori, sardynki, olej kokosowy; lyzka tahini; sliwki
II. Schab smazony na smalcu gęsim; ziemniaki; buraczki; maliny i borowki (+- 300g)
III. 2 udka pieczone (z wolnowybiegowego kurczaka); kawalki pieczonej dyni i batata; zupa krem z cukini (cukinia, cebula, czosnek, rosol, olej kokosowy); domowa czekoladka (lyzka oleju kokosowego, kakao, suszone daktyle)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Adrian




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 23
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Czw 21:43, 29 Sie 2013    Temat postu:

I: 4 jajka na boczku + 50 g sera pleśniowego
II: Fasolka szparagowa + 4 udka ze skórą + sałatka z kapusty pekińskiej, cebuli i cytryny
III: jarmuż smażony z boczkiem i wieprzowinką + reszta sera pleśniowego

Trochę mało węgli dzisiaj, ale czuję się dobrze jak nigdy! Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.tlustezycie.fora.pl Strona Główna -> odżywianie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 1 z 6

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin