Forum www.tlustezycie.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Coconut butter/ Coconut cream
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.tlustezycie.fora.pl Strona Główna -> przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Immoral




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Sob 15:34, 08 Mar 2014    Temat postu: Coconut butter/ Coconut cream

Skladniki: 200g wiorek kokosowych (opcjonalnie*: szczypta soli)
Przygotwanie: Zmiksowac do gladkiej konsystencji

I w sumie tyle, mi zajelo niecale 2 minuty, a mam zwyczajny reczny blender Smile Smakuje orzepysznie, od razu po zblendowaniu ma smak i konsystencje kokosowego masla orzechowego (ma taki charakterystyczny posmak, lekko gorzkawy, lekko suchy, fanki masl orzechowych pewnie wiedza o co mi chodzi), po wlozeniu do lodowki przybiera konsystencje stala.

Polecam dla oszczednych (a raczej kupujacych z glowa): krem kokosowy ktory kupilam w sklepie kosztowal mnie 5,5€ natomiast wiorki z ktorych zrobilam krem i wlazylam do tego samego sloiczka (+jeszcze troche) 0,49€ Cool.

P.S.: Gdyby ktos sie zastanawial - gdy MS pisze o kremie kokosowym to wlasnie to ma na mysli
P.S.S.: Uwaga, bo wciaga tak samo jak wszystkie inne masla orzechowe, plusy sa takie, ze zjedzenie kokosa w wiekszej ilosci, nie ma takich negatywnych skutkow jak orzechow
P.S.S.S.*: Opcjonalnie mozna dodac cynamon, ekstrat z vanilii, kakao i zrobic maslo czekoladowe... tutaj sami mozecie pofantazjowac

Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Immoral dnia Sob 15:35, 08 Mar 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wujek




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik

PostWysłany: Sob 20:59, 08 Mar 2014    Temat postu:

Nie masz problemów z mixowaniem ręcznym blenderem? Nie osadza się to gdzieś itp, itd? Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Immoral




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Sob 21:06, 08 Mar 2014    Temat postu:

Wujek napisał:
Nie masz problemów z mixowaniem ręcznym blenderem? Nie osadza się to gdzieś itp, itd? Razz


Tez bylam bardzo zdziwiona, ale nie Smile Raz tylko wygrzebalam lyzeczka to co bylo pod ostrzami i miksowalam dalej


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zaz101




Dołączył: 06 Sty 2014
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 0:16, 10 Mar 2014    Temat postu:

Czyli gotowy krem nie ma posmaku takiego jakby proszku? Raz próbowałam zrobić, i było czuć takie malusieńkie kawałeczki wiórków i hmm był przez to dość dziwny, taki suchy.
Immoral piszesz że tylko lekko suchy. Krem powinien być tłustawy i kremowy z delikatnym posmakiem suchości (xD), czy raczej bardzo czuć tą suchość?
Bo może po prostu za krótko miksowałam.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Immoral




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Pon 10:08, 10 Mar 2014    Temat postu:

zaz101 napisał:
Czyli gotowy krem nie ma posmaku takiego jakby proszku? Raz próbowałam zrobić, i było czuć takie malusieńkie kawałeczki wiórków i hmm był przez to dość dziwny, taki suchy.
Immoral piszesz że tylko lekko suchy. Krem powinien być tłustawy i kremowy z delikatnym posmakiem suchości (xD), czy raczej bardzo czuć tą suchość?
Bo może po prostu za krótko miksowałam.


Wlasnie idealnie wyszlo, krem w temperaturze pokojowej to wlasnie taki bardzo leisty krem, a ta suchosc to ze wzgledu na smak (jak w maslach orzechowych), a nie ze wzgledu na konsystencje. Mozesz dodoac lyzke oleju kokosowego jak bedziesz miala probelmy z konsystencja Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Idun




Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 13:13, 10 Mar 2014    Temat postu:

Immoral, podaj producenta blendera Smile Mój nie daje rady, mimo że ma dużą moc. W ogóle mnie wkurza, jakiś dziadowski jest od początku. Nie daje rady zmielić wiórek.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Immoral




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Pon 14:49, 10 Mar 2014    Temat postu:

Idun napisał:
Immoral, podaj producenta blendera Smile Mój nie daje rady, mimo że ma dużą moc. W ogóle mnie wkurza, jakiś dziadowski jest od początku. Nie daje rady zmielić wiórek.


Grundig Cool

dokladniej model GL6280


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Idun




Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 19:05, 10 Mar 2014    Temat postu:

Dzięki Smile Rozejrzę się za nowym, gdy mi pozytywnie rozpatrzą reklamacje tego, który ostatnio kupiłam. Nie dość że skubany nie ma mocy, to się potrafi sam wyłączyć. Włączyć go można dopiero po jakimś czasie

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wujek




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik

PostWysłany: Pon 21:12, 10 Mar 2014    Temat postu:

No to dziwne bo mi te wiórki wchodzą do tego blendera, zapychają, zbijają się w blenderze... Nie wychodzi mi Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Idun




Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 22:07, 10 Mar 2014    Temat postu:

Mój tani i kompletnie bezfirmowy młynek do kawy mieli wiórki Smile Ale masa wychodzi sucha- bardziej podobna do maki kokosowej niż do kremu. Ale to i tak pyszne jest Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Immoral




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Pon 22:39, 10 Mar 2014    Temat postu:

Chocialam juz pisac, ze moze wina wiorek, ale to raczej nie mozliwe.

Mi wychodzi konsystencja dokladnie jak na zdjeciu po okolo 2 minutach.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wujek




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik

PostWysłany: Wto 12:48, 11 Mar 2014    Temat postu:

Ja nie wiem jak wy to robicie... Gdy używam ręcznego blendera (zelmer) to wiórki wchodzą mi za ostrze, przywierają do ścianek osłonki, itp. Spróbuję z normalnym młynkiem, może to da radę.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wujek




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik

PostWysłany: Pią 18:51, 14 Mar 2014    Temat postu:

Wyszło mi, piona!

Ile takie coś można trzymać żeby się nie zepsuło?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Idun




Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 19:22, 14 Mar 2014    Temat postu:

Wujek napisał:
Wyszło mi, piona!

Ile takie coś można trzymać żeby się nie zepsuło?

Zelmerem? No i jak to zrobiłeś, bo mój tez się zapycha.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Immoral




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Pią 20:16, 14 Mar 2014    Temat postu:

Wujek napisał:
Wyszło mi, piona!

Ile takie coś można trzymać żeby się nie zepsuło?


Gratulacje! Smile
Termin waznosci jest na tyle dlugi, ze i tak zjesz przed uplywem, pare miesiecy + nie trzeba trzymac w lodowce.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.tlustezycie.fora.pl Strona Główna -> przepisy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin