Forum www.tlustezycie.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Gulasz z czerwoną kapustą

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.tlustezycie.fora.pl Strona Główna -> przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
A.




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 127
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 14:54, 09 Sie 2013    Temat postu: Gulasz z czerwoną kapustą

Przepis na to danie znalazłam na którejś stronie z przepisami paleo. W oryginale wymaga wolnowaru, ale wcale nie jest to konieczne.

Mięso na gulasz (ja najczęściej wieprzowe, ale sprawdzi się każde, dziczyznę pewnie będzie trzeba wcześniej jakoś podmarynować i na pewno dłużej dusić, żeby zmiękła) kroimy w dość cienkie paski (tak nie grubsze niż centrymetr). Solimy, pieprzymy i wrzucamy do gara na rozgrzany olej kokosowy, podsmażamy.

Świeżą kapustę czerwoną kroimy w paski. Dorzucamy do gara.
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do gara.
Żurawinę suszoną (albo rodzynki) dorzucamy do gara.
Przyprawiamy: tymiankiem, rozmarynem, majerankiem, czym tam chcemy. Solimy i pieprzymy.

Dusimy odpowiednio długo, czyli do miękkości. Na duży gar mięsa wieprzowego trzeba półtorej godziny, ale im dłużej, tym bardziej się przegryzie.

Enjoy. Będzie też dobre na zimno, więc nada się do pracy.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez A. dnia Pią 14:54, 09 Sie 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Beata1969




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 22
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Norwegia

PostWysłany: Pią 17:02, 09 Sie 2013    Temat postu:

Zastanawiam się nad wołowiną, czy wcześniej jakoś jej nie zamarynować?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
A.




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 127
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 17:18, 09 Sie 2013    Temat postu:

Nie widzę przeciwskazań, ale po co? I tak będzie miękka... Jeśli chcesz w ten sposób dodać smaku - możesz. Choc moim zdaniem ten gulasz najlepszy jest taki właśnie "przegryziony", bez wyraźnej nuty smakowej. Zresztą ja robiłam go tylko z wieprzowiny.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Greenbalance




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 17:22, 09 Sie 2013    Temat postu:

Brzmi fajnie- lubi takie potrawy jednogarnkowe. Jak skończą sie te upały to wyprobuje.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Beata1969




Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 22
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Norwegia

PostWysłany: Pon 17:05, 12 Sie 2013    Temat postu:

Wypróbowałam z wieprzowiną. Genialne. Chyba się uzależnięSmile dzięki za przepis.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.tlustezycie.fora.pl Strona Główna -> przepisy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin